02.06.-04.06.2024 Scandic Victoria Hotel, Lillehammer.

Vanuit uw hotel kunt u wandelend het centrum van Lillehammer verkennen. Hier vindt u verschillende leuke terrassen en restaurants.
In Lillehammer werden in 1994 de Olympische winterspelen gehouden. Voor sportliefhebbers is een bezoek aan het Olympische Park een aanrader. Hier vindt u een skischans (met ’s zomers vaak wedstrijden), de Håkonhal en het Olympiske Opplevelssenter.
In Maihaugen kunt u een bezoek brengen aan het openluchtmuseum. Hier worden gebouwen uit alle windstreken van Noorwegen tentoongesteld en ook lokale gebruiken en tradities komen aan bod.
Voorstellingen en ook het Ivo Caprino’s sagen centrum zijn erg populair. Dit pretpark met een zeer grote trol als blikvanger ligt op ca. 13 km vanaf Lillehammer. Vlakbij Hunderfossen Familiepark vindt u een bob- en rodelbaan (kunstijsbaan).
In Øyer, een aangrenzende gemeente, bevindt zich het Lekeland – Lilleputthammer, waar de hoofdstraat van Lillehammer in miniatuur is nagebouwd.
Een andere mooie route gaat langs het Espedalenmeer, via weg 255 naar Vinstra. De weg staat ook bekend als de Bjørnsonvegen, vernoemd naar Bjørnstjerne Bjørnson, een van de grootste Noorse 19e eeuwse schrijvers en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Nabij Follebu is zijn vroegere woonhuis te bezichtigen. Verder komt u langs het prachtige natuurpark Helvete met bijzondere rotsformaties.

Vanuit Lillehammer kunt u naar de nabijgelegen centra Sjusjøen en Hornsjø rijden en de bergweg Birkebeinerveien (tol) volgen door de prachtige natuur.
Hier zijn tevens goede mogelijkheden om te wandelen, paardrijden, kanoën en mountainbiken.
Wilt u niet rijden, maak dan een tocht maken met ’s werelds oudste stoomraderboot uit 1856, genaamde Skibladner. Vanuit Lillehammer vaart u over het grootste meer van Noorwegen, het Mjøsa-meer, naar Hamar en reist u met de trein weer terug naar Lillehammer.

04.06.-05.06.2024 Quality Hotel Skifer, Oppdal

In Oppdal valt er ieder jaargetijde wel iets unieks te beleven. Ook in de zomer is er genoeg te doen. De natuurbeschermers van Oppdal – zo’n 45.000
schapen op zomerweiden – zorgen dat de talrijke wandelpaden op natuurlijke wijze goed onderhouden blijven. Fietsen, hardlopen, korte of langere wandelingen, vissen en bessen plukken – hier kan het allemaal!
In het regionale winkelcentrum kunt u terecht voor een kennismaking met de traditionele keuken. Oppdal heeft een rijke culinaire geschiedenis en dat proeft u terug in de gerechten. Er is daarnaast een bioscoop, een badhuis en er zijn legio winkels. In het compacte hart van Oppdal vindt u alles wat u nodig heeft om optimaal van uw verblijf te genieten. Oppdal is ook een prima startpunt om het Dovrefjell-bergplateau te verkennen. En om de beroemde inwoners te spotten: de muskusossen.

05.06.-06.06.2024 Scandic Seilet Hotel, Molde

Molde is ook wel bekend als de rozenstad en is bekend vanwege het jaarlijkse jazzfestival in juli. Vroeger was het een belangrijk plaatsje vanwege de gunstige ligging aan de fjord (houthandel). In 1742 werd het een handelsstad. Nu zijn het vooral toeristen en de Hurtigruten die de stad zo levendig maken.
Vele grote Noorse dichters zijn verbonden aan de stad zoals Bjørnson, Ibsen en Kielland. Vele bezoekers komen naar Molde vanwege de Atlanterhavsveien. Deze weg loopt langs de kustlijst en verbindt allerlei kleine eilandjes door middel van bruggen. Deze route wordt als erg spectaculair gezien.
Verdere bezienswaardigheden in en nabij Molde zijn:
– Romsdal openluchtmuseum
– Het Raadhuis
– Molde Domkirke (1957)
– Uitkijkpunt Varden met een fantastisch uitzicht over de Moldefjord.

06.06.-08.06.2024 Loenfjord Hotel, Loen

Vanuit Loen zijn vele uitstapjes mogelijk. U vindt hieronder een aantal beschrijvingen.
Mogelijkheden voor dagtochten:
1) Een mooie en korte tocht gaat naar de nabijgelegen Kjenndal-gletsjer, onderdeel van het grote Jostedalbreen. Vanuit uw hotel rijdt u langs het kerkje van Loen, schuin tegenover het hotel, naar Bødal, via een smalle weg langs de stroomversnellingen van de Loenrivier en langs onder meer de Sande Camping aan het blauwe Loenmeer. Na 11 km ziet u bij Bødal een gedenksteen met vele namen. Hier heeft zich driemaal deze eeuw een natuurramp afgespeeld. U kunt doorrijden naar Kjenndalsbre Fjellstove restaurant en hier parkeren en eventueel naar de Kjenndalbreen lopen.
2) Wilt u de andere, tevens indrukwekkende “Briksdal” gletsjerarm bewandelen, dan rijdt u van Loen naar Olden. Hier slaat u linksaf het Oldendal in. Dit is zeker de moeite waard, want het dal is echt schilderachtig, omringd door sneeuwbedekte pieken en vele watervallen. Na ca. 19 km, waarbij u langs drie meren rijdt, kunt u aan het einde van het dal de auto parkeren bij het “Briksdal pension” en nog een stukje doorlopen tot aan de gletsjer. Ook kunt u met een elektrisch wagentje (vroeger waren hier open wagentjes getrokken door een fjordpony) bij de gletsjerarm Briksdalbre komen.
3) U kunt ook een mooie, zij het lange, dagtocht maken naar de Vestkapp ofwel de Westkaap. U rijdt van Loen via Stryn over de RV15 naar Nordfjordeid. U gaat verder via Haugen naar Stårheim, waar de Nordfjord zich splitst en u rijdt langs de Eidsfjord. Dan volgt Maurstad, waar u rechtsaf via de RV61 gaat rijden richting Åheim. U rijdt langs een prachtige route met zicht op de Vanylvsfjorden. Vanaf Åheim rijdt u via de RV618 richting Eide en Selje. Selje is een leuk plaatsje aan de kust. Het Seljestrand is een van de mooiste zandstranden van Noorwegen, met uitzicht over de eilanden, zee en bergen. Een sage vertelt van de Ierse prinses Sunniva, die op de vlucht was voor heidense aanbidders en in Selje strandde. Zij werd later beschermheilige van West-Noorwegen. In de 10e eeuw werd ter ere van Sunniva een benedictijns klooster gesticht op het nabijgelegen eilandje Seljeøya. Als u vanaf Selje het tussenweggetje over land naar Sandvik en dan de RV620 neemt langs de fjord omhoog, kunt u het schiereiland Stadlandet verder verkennen. In Dragseidet, waar de Vikingen de schepen over land droegen om de open zee rond Stadlandet te vermijden, staat een stenen kruis. Hier werd de bevolking
van vier provincies door Olav Tryggvason in het jaar 997 tot het christendom bekeerd. Het uitzichtpunt Kjerringa, het westelijkste bergplateau van Noorwegen, heeft een autoweg naar de top, ca. 500 meter boven zee. U kunt hier in het restaurant annex winkeltje genieten van het uitzicht. Van Indre Fure gaat een pad naar Ytre Fure, waar zich kleine boerderijen op de berghellingen bevinden. Hoddevik is een vlak uitgestrekt dorp waar u een eigenaardige hoeveelheid stuifzand langs de berghellingen aantreft en een heerlijk badstrand. Ervik ligt aan zee en heeft een klein, mooi kerkhof met een mooi klein kerkje. Hier liggen slachtoffers begraven van de scheepsramp van 30 september 1943, toen tijdens de konvooien naar Moermansk in Rusland één van de
Hurtigrutenschepen, de St. Svithun, werd getroffen en 45 mensen omkwamen. 76 Mensen zijn gered door de plaatselijke bevolking. In het kleine kerkje hangt de scheepsklok van de St. Svithun. Ervik heeft ook een mooi strand en in de rivier een grote hoeveelheid zalm en zeeforel. Met een veerboot gaan vele toeristen (Noren) naar het eiland Barmen vanwege de goede viswateren en mogelijkheden om op open zee te vissen vanuit een boot.
4) U kunt daarnaast tot Nordfjordeid rijden en dan doorrijden tot Maurstad en de weg vervolgen naar de havenstad Måløy op het eiland Vågsøy. U rijdt over een prachtige brug van 1224 meter lang en 42 meter hoog. Dit is een van de belangrijkste vissershavens van het land. Ongeveer 10 km ten westen van Måløy staan de veel gefotografeerde Kannesteinen aan de kust. Op de noordpunt van het eiland, op een rots waar de oceaan soms met huizenhoge golven overheen slaat, staat de vuurtoren Kråkenes.

08.06.-10.06.2024 Thon Hotel Bergen Airport

Bergen werd gesticht in 1070 door Koning Olav Kyrre en is tegenwoordig de tweede grote stad van Noorwegen. In de 12e eeuw had de stad zich al ontwikkeld naar Europese maatstaven. De toenmalige koning Håkonson vestigde zich met het hof, bisschoppen, geestelijken, handelaren en handwerkslieden in Bergen, dat toen nog Bjørgvin heette. Begin 13e eeuw was het de grootste stad van het noorden. De handel met het buitenland verliep goed, vooral met Duitsland en Nederland. In 1349 stierven veel Noren aan de pest en verkeerde Noorwegen in een weinig florissante positie. In het midden van de 14e eeuw namen uiteindelijk de Hanzesteden de handel in gedroogde vis over en stichtten een eigen staat in Noorwegen, bouwden nieuwe huizen en brachten bier en graan mee. 200 Jaar lang hadden de Hanzekooplieden vrij spel totdat de Noren hun invloed konden terugwinnen.
Bergen herbergt een aantal belangrijke onderwijs- en onderzoeksinstituten, waaronder een universiteit en een handelsschool. Bergen heeft een rijk cultureel leven met als jaarlijks hoogtepunt de Festspillene, een internationaal muziek- en cultuurfestival (eind mei, begin juni).
Bezienswaardigheden in de stad:
– Bryggen, met koopmanshuizen uit de tijd na de stadsbrand van 1702.
– In het Bryggen Museum zijn vondsten van opgravingen in deze oude wijk te bezichtigen zijn.
– De Håkonshal (13e eeuw) en de Rosenkrantztoren (1560) liggen ten noorden van Bryggen op het terrein van de middeleeuwse vesting Bergenshus. De kruiskerk uit de 12e eeuw staat ten oosten van de haven en niet ver daar vandaan bevindt zich de Dom, in zijn huidige vorm een mengeling van verschillende bouwstijlen vanaf de 12e eeuw.
– Het Hanzemuseum in de Finnegård geeft een goede documentatie over de periode waarin de Duitse Hanze het economische leven van de stad beheerste (14e tot 15e eeuw).
– Ook de Mariakerk (niet ver van Bryggen), één van de best bewaard gebleven Romaanse kerken in het land draagt het stempel van de Hanzetijd.
– Aan de kop van Vågen wordt op werkdagen de populaire Bergense vismarkt van 8 tot 15 uur gehouden.
– Niet te vergeten zijn het Aquarium en het Lepramuseum en de Fløyenbaan, een trein die door tandwielen wordt aangedreven, en die u omhoog brengt naar de 320 meter hoge Fløyenberg. U kunt de berg ook te voet bereiken!
– Verdere bezienswaardigheden net iets buiten de stad het woonhuis van Edvard Grieg, Troldhaugen en de Fantoft staafkerk uit ca. 1150. U kunt met de Ullriksbanen naar de top van de Ulriken, naar Gamle Bergen (Oud Bergen) in Sandviken en naar Gamlehaugen, de residentie van de koning wanneer hij de stad bezoekt.

10.06.-11.06.2024 Vøringfoss Hotel, Eidfjord

Vanuit Eidfjord kunt u verschillende tochten maken.

U kunt naar Kinsarvik rijden, waar zich een tinfabriekje bevindt. Hiervandaan gaat u per ferry naar Utne, met het traditionele 280 jaar oude Utne Hotel (het oudste hotel in Noorwegen). In Utne bevindt zich het beroemde Hardanger Museum, met een sculptuur van Arnold Haukeland. Dit is het gebied van het mooie Hardanger handwerk en het Hardanger borduurwerk, produkten die in meerdere winkels te koop zijn. De streek rondom de Hardangerfjord is een belangrijk fruitgebied. Verder via de RV550 naar Samlen – Herand met de oude rotstekeningen en door naar Jondal. Vanuit Jondal hoeft u maar 17 km te rijden om van de oever van de fjord naar het zomerskicentrum op de Folgefonngletsjer te komen. U kunt dus op een en dezelfde dag zwemmen in de fjord en skiën op de gletsjer. U vaart van Jondal naar Tørvikbygd en gaat dan richting Norheimsund en via de oever van de Hardangerfjord en de plaatsen Øystese en Ålvik naar Granvin.

Hiervandaan reist u terug naar Eidfjord.
Bij Norheimsund kunt u via een kleine zijweg boven langs bij de Steindalsfossen komen, waar u achter de waterval door kunt lopen zonder nat te worden. Øystese is bekend vanwege een houtsnijderei en een meer met veel goudvissen.
De overtochten Kinsarvik-Utne (30 minuten) en Jondal-Tørvikbygd (20 minuten) worden uitgevoerd door Norled (www.norled.no)

Een andere dagtrip die u kunt maken is per openbaar vervoer, de fameuze trip Noorwegen in een notendop. Per auto reist u naar Voss, daar gaat u per trein naar Myrdal en van Myrdal met de Flåmbaan – een spoorweg die op een afstand van 20 km maar liefst 800 meter hoogteverschil door weergaloze berglandschappen overbrugt – naar Flåm. Van Flåm gaat u per ferry naar Gudvangen over een van de mooiste fjorden en vanaf Gudvangen per bus terug naar Voss langs een schitterende bergroute. Deze tocht is ook in omgekeerde richting te maken vanaf Voss.

Een prachtige dagtocht begint met een bezoek aan het Simadal, waar twee enorme watervallen – nu gereguleerd – zich langs de steile rotswanden omlaag storten en waar u de Sima-waterkrachtcentrale kunt bezoeken. Vervolgens neemt u de weg van de centrale naar de beroemde Kjeåsen boerderij, gebouwd tegen een steile bergwand. U rijdt terug naar Eidfjord en rijdt ca. 6 km door richting Øvre Eidfjord. Hier bevindt zich het Hardangervidda Natuurcentrum. Vanuit Øvre Eidfjord kunt u richting Hjølmo rijden. Na ongeveer 10 km bent u bij de Hjølmaberget, vanwaar u kunt wandelen naar de Valurfossen waterval. Vanuit Øvre Eidfjord vervolgt u weg 7. In Måbødalen is het leuk om de Trolltog (Trolltrein) over de oude weg te nemen. Onderweg komt u bergwandelaars en fietsers tegen; de rallartochten (fietstochten) zijn zeer populair. Na ongeveer 11 km vanaf Øvre Eidfjord kunt u linksaf slaan richting de Vøringsfossen, een waterval van 182 meter. U kunt de hele Hardangerviddaweg rijden en ziet de hoogste top, de Hardangerjøkul (1860 meter) links. Bij Dyranut bereikt u het hoogste punt (1250 meter). Verder voert de weg over de vlakte tussen een paar meren door naar Haugostøl, waar de RV7 de spoorlijn Oslo-Bergen treft.
Tussen het meer Ustevatn (985 meter) en de bergrug Hallingskarvet (1930 meter) door bereikt u de omgeving van Ustaoset, één van de grootste concentraties van hutten in Noorwegen. Hier begint de afdaling naar Geilo. Omdat de route te lang is om verder te rijden, kunt u hier omkeren voor de terugreis.

11.06.-13.06.2024 Straand Hotel & Resort, Vrådal

U verblijft in Telemark. Aanraders om te doen en zien zijn:

– Een tocht met de schepen MS Victoria of MS Henrik Ibsen over het ruim 100 jaar oude Telemarkkanaal tussen Dalen en Skien. U kunt ook deeltrajecten varen.

– U kunt naar het mooi gelegen dorp Dalen met het prachtig gerestaureerde en traditionele Dalen Hotel, zeer mooi gelegen aan het Telemarkkanaal. In het dorpje staan leuke huizen. Vanuit Dalen rijdt u naar Eidsborg door de RV45 te nemen en via deze spectaculaire weg met schitterende uitzichten klimt u omhoog naar de staafkerk van Eidsborg uit 1300 en het daarnaast gelegen openluchtmuseum Lårdal waar u het Telerose/rosemaling kunt bewonderen. Vervolgens rijdt u naar Høydalsmo en dan naar Morgedal voor een bezoek aan het Skimuseum en terug via Brunkeberg naar Vrådal.

– Het Fyresdal met het 30 km lange Fyresmeer is ook de moeite waard, en te combineren met een tocht langs het Nissermeer. Vanuit Vrådal volgt u de RV38 en RV41 langs het meer, waar rondvaarten met het schip MS Fram (eigendom van het Straand Hotel) te maken zijn. Het dal waar u doorheen rijdt heet Nissedal (Nisse is kabouter). Bij Tjønnefoss slaat u rechtsaf de RV355 op en rijdt u door het prachtige Fyresdalen. Bij Krossli neemt u de RV38 terug naar Vrådal.

– Een tocht naar Rjukan. U kunt vanaf uw logeeradres richting Høydalsmo rijden en dan omhoog naar Øyfjell, waar u de enige lamafarm van Scandinavië kunt bekijken. Door naar Krossen bij het Totakmeer, komt u op de RV37 en rijdt u richting Rauland en Austbø. Vanuit Austbø bent u gauw in Rjukan en via de RV37 rijdt u over een rustige weg met enkele hooggelegen berghotels en de Møsvassdammen op 920 meterhoogte. U passeert de Rjukan Fjellstue en de Krokan Turisthytte en komt bij een rustplaats met uitzicht op de Rjukanfossen die langs de steile rotswand naar beneden stort. Gelijk daarna een kleine tunnel en een stopplaats rechts met een display met alle gegevens over Vemork en Rjukan. Te bezichtigen zijn onder meer het Rjukan- en Tinnmuseum en de waterkrachtcentrale van Mar, die 300m in de rotsen is gebouwd en de langste trap ter wereld herbergt – 3800 treden, 1,2 km lang en ca. 2 uur lopen. Verder bevinden zich hier de grootste waterkrachtcentrales van Noorwegen. De bekendste is de stilgelegde Vemork-waterkrachtcentrale. Toen het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog interesse kreeg voor de productie van zwaar water in Rjukan en de Noren en geallieerden bang werden dat de Duitsers het wilden gebruiken voor vervaardiging van atoombommen, werden verschillende sabotageacties gevoerd. Een van de acties was het tot zinken brengen van de veerboot Hydro in februari 1944, bestemd voor Duitsland. Tegenwoordig wordt er alleen ammoniak gemaakt. In het Industriearbeidermuseum kunt u alles zien en horen, een bezoek waard.

– Vanaf Vrådal kunt u een dagtocht maken naar Bø met het water pretparkTelemark Sommarland.

– Een lange maar leuke tocht is naar de zilvermijn stad Kongsberg. U neemt de RV41 naar Brunkeberg en dan de E134 via Seljord, Notodden naar Kongsberg. U kunt een bezoek brengen aan de zilvermijnen, waar rondleidingen worden gegeven. Per treintje wordt u de zilvermijn ingebracht tot maar liefst 342 meter onder de grond. Daar wordt het een en ander uitgelegd over de vroegere werkzaamheden in de mijn. In het bijbehorende museum kunt u de vondsten bewonderen.

– De omgeving van Rjukan nodigt uit tot wandelen. Een hele populaire wandeling in Noorwegen is de Gaustatoppen, de hoogste berg van Telemark (1883 m). U rijdt in ca. 2 uur naar het startpunt en de wandeling naar de top en terug duurt ca. 4-6 uur. Vanaf Gaustatoppen kunt u bij helder weer 1/6 van Noorwegen zien. Dit is een gebied dat ca. 1,5 keer Nederland omvangt. Dit is de best bezochte bergtop van Noorwegen. Wanneer u met de kabelbaan Krossobanen omhoog gaat kunt u zowel de Gaustatoppen (1883 meter, de hoogste berg in Telemark) als de Hardangervidda zien (bij helder weer). U kunt doorrijden tot aan het op één na diepste meer van Europa, het Tinnsjø. Bij Mæl is men bezig het zusterschip van de Hydro – de Ammonia, een spoorwegferry – op te knappen. Heel interessant voor een stop en er zijn op verzoek rondleidingen. Deze bootdienst werd vanaf 1864 in gebruik genomen. Na het bezoek in Rjukan rijdt u langs het Tyinmeer met prachtige uitzichten. In dit meer ligt de Hydro halverwege op de bodem. U volgt de weg tot het einde van het meer bij Tinnoset, naar Ørvella en u slaat rechtsaf de E134 op richting Sauland en Seljord. Bij Brunkeberg volgt u de RV41 naar Vrådal.

13.06.-15.06.2024 Scandic Holmenkollen Park, Oslo

U kunt gemakkelijk de stad verkennen met de Oslo Pass, waarbij u gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en u tevens korting krijgt op diverse entreegelden. Er is zoveel te zien en te doen in deze bruisende stad dat niet alles genoemd kan worden, vandaar slechts een kleine selectie:

– Het karakteristieke raadhuis (1950) gebouwd ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan.
– De Domkerk in het midden van de stad vlakbij het Centraal Station.
– Het Slot uit 1849 aan het eind van de sfeervolle winkelstraat Karl Johans gate, waar dagelijks om 13.30 uur de wacht wordt afgelost.
– Het Nasjonal theater, de aula van de Universiteit en het Storting (Parlementsgebouw) bevinden zich ook aan de Karl Johans gate.
– De vesting Akershus, oorspronkelijk rond 1300 gebouwd, tegenwoordig het ontvangstgebouw van de Noorse regering.
– Wilt u genieten van de drukte om u heen dan is Åkerbrygge, de wijk aan de Oslofjord met allerlei restaurants, cafés en openbare kunstveilingen, een geschikte plaats.
– Het Vigeland Park, waar 192 sculpturen met 650 figuren van de beeldhouwer Gustav Vigeland (1869-1943) te bezichtigen zijn.
– Het Munch Museum van de in 1944 overleden kunstenaar, die zijn gehele oeuvre aan Oslo heeft nagelaten. Een van zijn bekendste werken is De Schreeuw.
– Het Holmenkollengebied met prachtige huizen, het Holmenkollen Park Hotel, Frogner Seter en de bekendste springschans ter wereld, de Holmenkollen, waarin het oudste skimuseum is ondergebracht.
– Op het schiereiland Bygdøy, één van de duurste en mooiste wijken in Oslo, liggen het Noorse Scheepvaartmuseum met het poolschip Fram waarmee o.a. Nansen en Amundsen hun poolexpedities uitvoerden, het Kon-Tiki museum met het balsavlot waarmee Thor Heyerdahl de oceaan overstak, het Vikingschip museum met de drie Vikingschepen en het Noors Volkenkundig Openluchtmuseum.