Monte Carlo Cols

Onderstaande cols zijn in de route opgenomen. Niet allemaal ‘1ste categorie’ of ‘buitencategorie’. De meeste paswegen zijn gemakkelijk te rijden.

1. Col du Bonhomme (dag 2)

Gelegen op de grens van het Département Haut-Rhin en Vosges, in het Parc Naturel régional des Ballons des Vosges.

Col du Bonhomme

 

2. Col de la Schlucht (dag 2)

Een bergpas in de regio’s Elzas en Lotharingen. De pas dankt haar naam aan het Duitse woord “schlucht” dat kloof betekent. Deze col was meermaals opgenomen in de Tour de France, waar de col wordt aangemerkt als beklimming van de tweede catagorie.

Col_de_la_Schlucht

 

 

3. Col de la Faucille (dag 3)

De Col de la Faucille (1323 m) ligt in de Jura en is 27 km lang. Over deze afstand worden 620 hoogtemeters overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage is bijgevolg dus 2,3%.

Col de la Faucille

4. Col de Tamié (dag 3)

Deze col ligt in de Rhone-Alpes (hoogte 910 m) dichtbij Albertville en is 10 km lang. Over deze afstand worden 392 hoogtemeters overbrugd. Het stijgingspercentage is bijgevolg 3,9%. In de Tour de France is dit een col van de vierde categorie.

Col de Tamie

 

5. Col du Pré (dag 4)

Deze col (hoogte 1700 m) ligt in de Rhone-Alpes in de aanloop route naar de Cormet de Roselend en Col de l’Iseran. Vanuit Beaufort is col 12,2 km lang en wordt een hoogteverschil overbrugd van 963 m. Het gemiddelde stijgingspercentage is derhalve bijna 8%.

 

Col du Pre

6. Col de Méraillet (dag 4)

Ook deze col (1600 m) ligt, gereden vanuit Beaufort, in de aanlooproute naar de Cormet de Roselend en komt uit bij het Lac de Roselend. De col is 11,8 km lang en de te overbruggen hoogte is 862 m; het gemiddelde stijgingspercentage is 7,3%.

Col de Meraillet

 

7. Cormet de Roselend (dag 4)

Deze bergpas is gelegen in de Franse Alpen en kent vele haarspeldbochten. Deze pas wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France, en levert een gevaar op tijdens de afdaling. In 1996 en 2007 belandden renners in een ravijn.

Cormet de Roselend

 

8. Col de l’Iseran (dag 4)

De Col de l’Iseran is met zijn 2770 m de hoogste verharde bergpas van de Alpen. De col is genoemd naar het gebied l’Iséran, dat op zijn beurt naar de rivier de l’Isère vernoemd is. Die rivier ontspringt beneden aan deze col in Val d’Isère. De pasweg begint in Bourg-Saint-Maurice, maar begint pas echt te stijgen bij het dorpje Sainte-Foy-Tarentaise tot aan de oever van het stuwmeer van Tignes. Hier kan men genieten van de majestueuze gletsjers aan de westkant van het dal.

Col de liseran 1

 

9. Col du Télégraphe (dag 4)

De Col du Télégraphe (hoogte 1570 m) is vooral bekend vanwege de etappes in de Tour de France en vormt de verbinding vanuit het noorden naar de Col du Galibier.  De col is slechts 11,5 km lang en er worden 858 hoogtemeters overbrugd. Het stijgingspercentage is 7,4%.

Col du Telegraphe

 

10. Col du Galibier (dag 4)

Deze col (hoogte 2645 m) verbindt Saint-Michel-de-Maurienne met Briançon via de Col du Télégraphe (1570 m). Het gemiddelde stijgingspercentage van de Galibier is 7%, waarbij vooral de laatste kilometers pittig zijn met een percentage van 8,5% en bij de top zelfs 10%. Tot 1976 bestond de enige overgang naar de andere kant van de pas uit een tunnel van 370 m lang, die echter in zo’n slechte staat bleek te zijn dat hij werd gesloten. Er werd een nieuwe weg over de top aangelegd. Na renovatie werd de tunnel in 2002 weer geopend voor autoverkeer.

 

Col du Galibier 1

11. Col d’Izoard (dag 6)

De Col d’Izoard is een lastig te beklimmen pas en wordt daarom vaak in het routeschema van de Tour de France opgenomen als berg van de buitencategorie. De klim vanuit Briançon is 20 kilometer lang een heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

Col dIzoard

 

12. Col Lebraut (dag 6)

Deze col ligt westelijk van het Lac Serre-Ponçon in de Haut-Alpes. De hoogte is 1110 m, de lengte 7 km en het hoogteverschil slechts 256 m. Het stijgingspercentage is 3,5%.

Col Lebraut

 

13. Col de Garcinets (dag 6)

Deze col (1185 m) is ook gelegen in de Haut-Alpes in de buurt van Turriers. Van deze col, 11,5 km lang, is het te overwinnen hoogteverschil is slechts 111 m. Het gemiddelde stijgingspercentage is bijgevolg zeer laag: 0,9%.

Col de Garcinets

14. Col St. Jean (dag 6)

Deze col , gelegen in de Alpes-de-Haute-Provence, is 1335 m hoog, 12 km lang en overbrugt een hoogte van 435 m. Het stijgingspercentage is slechts 3,6%.

Col St. Jean

 

15. Col de la Cayolle (dag 7)

De Col de la Cayolle is een 2337 meter hoge bergpas die de verbinding vormt tussen Entraunes en Barcelonnette. De pashoogte is de grens tussen de Departementen Alpes-Maritimes en Alpes-de-Haute-Provence. De pasweg is gewoonlijk open van mei tot october. De route over de col doorkruist het Nationaal Park Mercantour.

Col de la Cayolle 1

 

16. Col de la Couillole (dag 7)

Deze col, gelegen in de buurt van Beuil, ligt in de Alpes-Maritimes en is 1678 m hoog. De lengte is 7,3 km en het te overbruggen hoogteverschil is slechts 228 m. Het stijgingspercentage is dus 3,1%. De afdaling is echter 16,7 km lang en er moet 1180 m hoogteverschil overbrugd worden. Het dalingspercentage is hier bijgevolg 7%.

Col de la Couillole

17. Col St. Martin (dag 7)

Deze col (hoogte 1500 m) is gelegen in Provence-Alpes-Cote d’Azur en heeft een lengte van 16,5 km. Daarin moet 1018 m hoogteverschil worden overbrugd. Het gemimddelde stijgingspercentage is 6,2%.

Col St. Martin

18. Col de Turini (dag 7)

Deze col ligt in Provence-Alpes-Cote d’Azur en is totaal 15,3 km lang waarbij een hoogteverschil van ruim 1100 meter overbrugd wordt. De top ligt op 1600 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,2%. De Col de Turini is bekend van de Rally van Monte Carlo en er worden regelmatig georganiseerde autotochten over gehouden. De eindeloze afdaling richting Sospel telt talloze haarspeldbochten.

col de turini

19. Col de Castillon (dag 7)

De laatste ‘hindernis’ in onze reis naar Monaco is de Col de Castillon, 707 m hoog en 7 km lang, gelegen in de Provence-Alpes-Cote d’Azur, en verbindt Sospel met Menton. Het hoogteverschil is 360 m en het gemiddelde stijgingspercentage derhalve 5,1%.

Col de Castillon